close
Destinatii ⇣Romania

Muzeul Presei din Jimbolia, unic în România

Ideea de a înființa Muzeul Presei într-un oraș mic de 11.000 de locuitori i-a venit poetului Petre Stoica. Muzeul „Sever Bocu” a fost inaugurat pe 14 septembrie 2007. Poartă numele unui politician român, deputat al Banatului. Edificiul se găsește pe strada Lorena nr. 36.

Petre Stoica, poet din generația lui Nichita Stănescu, Mircea Ivănescu, Cezar Baltag și traducător remarcabil din literatura germană. A murit la 78 de ani, în 2009 la Jimbolia, acolo unde și-a trăit  ultimii 15 ani ai vieții într-o casă cu livadă.  

Petre Stoica s-a  născut în comuna Peciu Nou din județul Timiș, a absolvit  Liceul „C.D. Loga“ din Timișoara,  în București a locuit 40 de ani și s-a consacrat ca scriitor. Iată de ce s-a stabilit la Jimbolia :

„Eu sunt bănăţean. M-am dus să studiez filologia, cu ideea că mă întorc şi o să fac presă. Visul meu era să devin jurnalist. De altfel, la liceu mi se spunea Jurnalistul, întrucât veneam cu geanta burduşită de ziare cumpărate de la Szilágyi bácsi care avea chioşc vizavi de Lloyd. Un evreu bătrân, foarte simpatic.

Casa oferită de primarul entuziast care mi-a fost alături până la capăt, Kaba Gábor, o primisem în stare proastă, reparațiile se anunțau de durată. Eram de-a dreptul speriat pentru că s-au trasat deja linii, au fost angajaţi muncitori, au început să investească bani şi mă întrebam ce o să fie dacă… Planul îl croise prietena mea foarte talentată, Mihaela Șchiopu, care e și arhitectă, și graficiană, și pictoriță. Tot ea, ai văzut, mi-a făcut ilustrații la cărți, expoziții extraordinare potrivite la poeziile mele, din care ați pus și voi aici, pe pereții casei ăsteia splendide, Vila Malonyai, unde stă ICR-ul”.

Muzeul Presei  deține colecții întregi ale celor mai vechi publicații din țara noastră, de exemplu  ”Albina românească”,  ”Dacia literară”, ”Adevărul”. Un loc special  pentru  elevii și studenții  care vor să se documenteze, dar și pentru pasionații de cunoaștere, lectură și istorie ! 

Tags : muzeulpreseiunic