close

Stiria este unul dintre cele nouă landuri ale Austriei, al doilea ca mărime. Acest land are văi superbe, vârfuri muntoase şi dealuri, păduri, podgorii, livezi.

Vacanţele în Austria reprezintă o experienţă de neuitat !

Bruck an der Mur este un oraş aflat la confluenţa râurilor Murz şi Mur. A cunoscut o perioadă înfloritoare în secolele 14 şi 15 datorită comerţului cu Veneţia. În secolul 16 a fost reşedinţa guvernului regional.

Turnul cu Ceas s-a păstrat în forma originală. În trecut apăra oraşul de invadatori.

bruckmur
bruck-clock-tower

În centru se găseşte  faimoasa casă Kornmesser, o clădire în stil venețian construită de Pankraz Kornmesser în secolul 15.

bruck-mur-kornmesserhaus
Das Kornmesserhaus in Bruck an der Mur, Steiermark, erbaut 1499-1505, kündet vom Reichtum des Handelsherren und Hammergewerken Pankraz Kornmeß. Photographie.

Biserica Sf. Ruprecht este o biserică romanică din secolul 11 care a fost refăcută în secolul 14 în stil gotic.  Înăuntru se găseşte cea mai mare frescă medievală din Stiria. Aceasta înfăţişează Judecata de Apoi.

churchstruprecht

Mariazell

Acest oraş a fost loc de pelerinaj din secolul 14, când împăratul Luis al Ungariei i-a mulţumit Fecioarei de la Mariazell pentru victoria contra turcilor. Statuetei din lemn de tei i-a fost închinată în secolul 14 o biserică al cărei stil este gotic. Biserica a  ars de două ori, fiind reconstruită între 1644 şi 1683 în stil baroc. Au fost adăugate un dom şi două turnuri. Numele bisericii este Basilika Mariazell.

Sculptura Fecioara cu Pruncul are o mantie uriaşă.

Mariazell
mariazellbasilika
mariazell2

Un alt obiectiv turistic este Burgeralpe, muntele accesibil cu telecabina. Acolo sunt  trasee, un parc dedicat lemnului, un turn de observaţie, dar şi un lac artificial cu scenă pentru spectacole.

Buergeralpe-Mariazell2
burgeralpe
buergeralpe-mariazell

La 4,5 kilometri de Mariazell se găseşte Lacul Erlaufsee, un loc deosebit de frumos. Vă puteţi plimba cu barca, puteţi înota sau puteţi face scufundări.

laculerlaufsee3
laculerlaufsee2
laculerlaufsee

Leoben este un oraş legat de prelucrarea fierului. Se află la 19 kilometri de Bruck an der Mur.

leoben2

Hauptplatz (Piaţa Centrală) este din secolul 13.

Leoben1

În acea piaţă sunt clădiri elegante. La numărul 1 puteţi admira Altes Rathaus, edificiu ridicat în 1485 şi decorat cu blazoane în 1728, când oraşul a fost vizitat de Împăratul  Carol al IV-lea.

altesrathaus-leoben

Clădirea roşie aflată la numărul 9 se numeşte Hacklhaus, fiind cea mai frumoasă casă barocă din Leoben. Este decorată cu stucaturi. Faţada din 1660 este decorată cu ghirlande, dar şi cu reprezentări ale anotimpurilor şi virtuţilor creştine.

leoben3
leoben__hacklhaus

Kultur Quartier Leoben este centrul cultural din oraş, acesta incluzând MuseumsCenter dedicat istoriei locale de la Neolitic la epoca postindustrială şi Kunsthalle Leoben,  expoziţii temporare de istorie culturală şi etnografie.

kunsthalleleoben

Mautturm datează din secolul 13. Se mai numeşte Schwammerlturm pentru că are acoperişul în formă de ciupercă, formă căpătată după reconstrucţia din secolul 18.

mautturm

Gosser Braumuseum este un muzeu dedicat berii Gosser. Berea este produsă în acea zonă din secolul 15.

gosserbraumuseum

Stift Goss este o mănăstire benedictină fondată în 1004. Până în 1782 a fost centru de educaţie pentru fetele din familii nobile. Anexele sunt ale Berăriei Gosser din 1911. Biserica este în stil gotic târziu, iar cripta romanică se află sub cor.

stiftgoss

Eisenerz

Este un oraş minier. Eisenerz înseamnă ”muntele de minereu”.

eisenerz

Schichtturm este un turn renascentist care datează din 1581. De acolo puteţi admira oraşul.

Schichtturm

Biserica-cetate Oswaldikirche din secolul 13 a fost reconstruită în 1512 şi fortificată în 1529 pentru a contracara atacurile turcilor.

churcheisenerz

Bergmannsplatz  (Piaţa Minerului) are această denumire datorită importanţei mineritului din Eisenerz.

eisenerz3
piataeisenerz

Obiectivele turistice din această piaţă sunt:

Bergmannsbrunnen (Fântâna Minerului) care înfăţişează un miner în costum maximilian

statuiedineisenerz

Clădirea cu obloane de la numărul 6 datează din secolele 16-17.

Primăria Veche (Altes Rathaus) găzduieşte Stadtmuseum (Muzeul Oraşului) care prezintă şi istoria mineritului.

stadtmuseum

Krippenmuseum expune anual, între 1 decembrie şi 6 ianuarie, o colecţie de iesle, un număr de 80.

Pentru turişti există două tururi: vizitarea unei mine abandonate din 1986 şi plimbarea cu un camion la suprafaţă. Se porneşte de la aproximativ 1 kilometru de centrul oraşului Eisenerz, pe drumul spre Leoben. Se va vizita exploatarea Erzberg.

eisenerz2
eisenerz4

La 5 kilometri de Eisenerz se găseşte Leopoldsteinersee, un lac frumos cu apă verde. Vă puteţi plimba cu barca (motor sau vâsle).

Leopoldsteinersee2
Leopoldsteinersee
leopoldsteinersee3

Parcul Naţional Gesause

Este o rezervaţie de 11.000 de hectare. Sunt creste, păşuni alpine şi păduri superbe. Acolo există un canion, Gesause format în peste un milion de ani, unul dintre canioanele deosebite din Europa.

Se pot practica sporturi precum rafting, mersul cu bicicleta, căţărări. Sunt mai mult de 150 de grote, cea mai adâncă aflându-se la 600 de metri sub stâncă.

gesausepark
gesause

Oraşul Admont

Admont se află în Valea Enns, la intrarea în Gesäuse şi la 641 de metri deasupra nivelului mării. Este celebru datorită mănăstirii benedictine Stift Admont şi bibliotecii considerate cea mai mare bibliotecă monastică de pe Glob, a opta minune a lumii. Sunt peste 200.000 de lucrări, dintre care 1.400 de manuscrise, cel mai vechi datând din  secolul 8 şi 530 de cărţi tipărite înainte de 1500.

admont2
admont
admontmonasteryMănăstirea Stift Admont

Biblioteca a fost comandată în 1774 de abatele Matthaus Offner. Maestrul Josef  Hueber a fost cel care a primit această sarcină. A fost realizată după modelul Bibliotecii Naţionale Austriece din Viena. Are ca temă lumina. Sunt 48 de ferestre, culorile dominante din încăpere fiind albul şi auriul. Plafonul are şapte cupole. Cupolele sunt cu fresce, Treptele Cunoaşterii (Iluminării), dar şi Revelaţia Divinităţii. Frescele sunt opera lui Bartolomeo Altomonte.

Bibliothèque-de-labbaye-dadmont

bibliotecadinadmont

Mănăstirea a fost fondată în 1074. După incendiul din 1864 a fost refăcută de Wilhelm Bucher. S-a luat drept model Catedrala din Regensburg, Germania. Este un edificiu în stil neogotic. Portalul este romanic şi datează din secolul 12. Acolo sunt şi lucrări de artă:

Crucifixul Gotic din 1518 al lui Andreas Lackner, tapiserii din secolul 18 de Benno Haan şi o pictură, Maria Immaculata de Martino Altomonte.

monasteryadmont

Intrând la mănăstire puteţi avea acces şi la două muzee: Kunsthistorische Museum, unde există o colecţie de artă renascentistă şi barocă şi Naturhistorische Museum unde sunt colecţii de amfibieni, reptile, insecte, scoici şi peşti.

 

 

 

 

 

 

 

Tags : austrianordstiria