close

Primele aşezări datează dinainte de Epoca Pietrei (anul 5000 î.Hr.).
În anul 1030, denumirea de Viena este menţionată pentru prima dată.
În 1156, Viena devine reşedinţa dinastiei Babenberg, dezvoltându-se drept centru comercial.
A fost oraş imperial al Habsburgilor.
Viena a fost sub asediul turcilor timp de 3 luni în 1683, dar cu ajutorul armatei poloneze a fost eliberată în septembrie 1683.
În 1848 are loc Revoluţia: cancelarul Metternich a fost înlăturat de la putere, instalându-se monarhia conservatoare sub conducerea lui Franz Josef I.
În 1918, după terminarea Primului Război Mondial, a apărut pe hartă mica Republică Austria.
În februarie 1934 a avut loc un Război Civil. Cele două mari partide de atunci, social-democrații și conservatorii aveau propria armată paramilitară. Schutzbundul social-democrat a fost declarat ilegal, dar acea armată a continuat să opereze, izbucnind astfel Războiul Civil Austriac. În februarie 1934, mai mulți membri din Schutzbund au fost executați, Partidul Social-Democrat a fost scos în afara legii, membrii acelui partid au fost închiși sau au emigrat.
În martie 1938, Hitler a intrat în acest oraş şi l-a declarat parte a celui de-al Treilea Reich. Viena a fost puternic bombardată în cel de-al Doilea Război Mondial, multe dintre simbolurile ei fiind distruse.
În 1945, când s-a terminat al Doilea Război Mondial, Viena a fost împărţită în 4 zone ocupate de 4 puteri aliate (Marea Britanie, Franţa, URSS şi America). Peste 10 ani, Austria şi-a recăpătat suveranitatea prin semnarea Tratatului de Stat din mai 1955.

belvederepalacePalatul Belvedere

vienna-opera-house-0Opera din Viena

Obiective turistice:
Palatul Schonbrunn – este fosta reşedinţă a Habsburgilor; în trecut, acolo era o pădure, aceasta fiind distrusă în timpul asediului turcilor din 1683. Arhitectul palatului este Johann Fischer von Erlach. Împărăteasa Maria Tereza a vrut ca interiorul să fie în stil rococo. Câteva saloane din palat: Marea Galerie (folosită încă pentru recepţii şi banchete oficiale) ; Sala Oglinzilor ; Sala lui Napoleon (unde acesta a locuit când a ocupat Viena) ; Salonul albastru chinezesc (tapetul albastru este din hârtie de orez); Salonul  Împărătesei Elisabeta.

Palacio-Schonbrunn
Hundertwasserhaus– această clădire a fost terminată în martie 1986. Are turnuri ca ale unei moschei, acoperiş verde şi o faţadă multicoloră, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri. A fost proiectată de artistul austriac Friedensreich Hundertwasser. Ferestrele sunt neregulate. Faţada are nuanţe de albastru, galben, roşu şi alb. Pe acoperiş sunt arbori.

Hundertwasserhaus-viena
Muzeul Westlicht al Aparatelor Foto şi al Fotografiei (adresă: Westbahnstrasse 40) aproape 40.000 de obiecte aparţinând unei multitudini de tehnici fotografice, de la fotografia istorică şi clasică până la arta fotografică modernă.
Muzeul Globurilor (Globenmuseum)
Adresă: Palatul Mollard, Herrengasse 9
Într-un palat frumos restaurat, nu departe de Palatul Hofburg , se află singurul Muzeu al Globurilor din lume. În palatul Mollard pot fi admirate 240 de globuri terestre şi celeste, globuri ale lunii şi ale planetei Marte. Veţi afla cum s-au modificat cunoştinţele cartografice şi cosmografice de-a lungul timpului şi cum acestea au influenţat viziunea asupra lumii. În „Cabinetul colecţionarelor şi colecţionarilor” sunt prezentate obiecte împrumutate din colecţii vieneze private, cum ar fi cel mai vechi glob aflat în Austria, Globul Pământesc de Gemma Frisius (de pe la 1536).

globenmuseum-viena
Muzeul Fiaker (adresă: Veronikagasse 12) este un muzeu interesant pe care nu trebuie să-l rataţi. Trăsurile denumite fiaker sunt şi în prezent des folosite de turişti. În trecut, acestea erau taxiurile oraşului. La muzeu, fotografiile şi machetele ilustrează istoria trăsurilor.

Gastronomia austriacă
Austriecilor le plac mult supele. Pe locul întâi se află Leberknodelsuppe, supa de vită cu perişoare mici de ficat.
Supele sunt servite cu garnituri, de exemplu cu frittaten, clătite asezonate cu zarzavaturi tăiate mărunt .
Şniţelul vienez este un alt fel de mâncare celebru. Contele Radetzky care a luptat pentru Imperiul Austriac în secolul 19 a adus, se pare, această specialitate de la Milano. Carnea de porc sau viţel se acoperă cu pesmet şi se prăjeşte până devine aurie. Salata de cartofi este garnitura pentru şniţel.
Ardeii umpluţi (Geffulte Paprika) sunt şi ei apeciaţi. Sunt umpluţi cu amestec de carne tocată şi orez, fiind serviţi cu sos de roşii şi cartofi.
Friptura de porc este însoţită de găluşte, salată şi sos.
Cârnăciorii subţiri (Frankfurters) au fost aduşi la Viena în 1798 de măcelarul Johann Georg Lahner.
Le-a pus această denumire după oraşul Frankfurt din care provin. Sunt serviţi cu muştar şi chiflă (Semmel).
Salata din Austria este compusă din cartofi, salată verde, morcovi şi roşii.
Desert: Gugelhupf- este o prăjitură cu alune, cacao sau îngheţată de ciocolată, denumirea ei provenind de la formă, căci este coaptă într-o formă plată circulară. Se serveşte mai ales la micul dejun, dar şi în timpul zilei.
Palatschinken- clătita austriacă este mai groasă decât cea franţuzească, fiind cu gem, îngheţată, ciocolată sau brânză de vaci.
Mohr im Hemd- prăjitură din ciocolată cu nuci care se serveşte caldă cu ciocolată lichidă şi frişcă.
Băuturi: Vinurile dulci austriece sunt printer cele mai bune de pe glob. Dintre ele amintim Gruner Veltliner şi Weissburgunder.
Vinuri roşii: Zweigelt, Blaufrankisch şi Blauer Portugieser.
Vinul spumant austriac se numeşte Sekt.
Almdudler este o limonadă pe bază de plante.
Sucul de mere şi de struguri în amestec cu apa minerală este şi el celebru.
Restaurante :
Zum Schwarzen Kameel –adresă: Bognergasse 5
Telefon : 01 533 8125
Sunt specialităţi vieneze pe care le puteţi servi într-un decor Art Nouveau.
Do & Co im Haas Haus
Adresă: Stephansplatz 12
Telefon: 01 535 3969
Este un restaurant elegant. Oferă mâncăruri din bucătăria vieneză clasică, dar şi mâncare Thai sau sushi. Are vedere spre Stephansdom, Catedrala Sfântul Ştefan din Viena.

vienna1-1348809327_480x0

vienna12-1355478378_500x0
vienna13-1355478378_500x0
Adrese utile:
Oficiul de Turism din Viena
Albertinaplatz/ Maysedergasse
Deschis în fiecare zi între 9 şi 19
Poliţia: 133
Ambasada României în Austria
Adresă: Theresianumgasse 25, 1040 Viena, aproape de Palatul Belvedere şi Gara Centrală (Hauptbahnhof)
Numere de telefon pentru informaţii consulare: 0043-1-503.24.65, 0043-1-505.23.81 şi 0043-1-230.95.10.

Tags : austriacapitalaviena