close
Destinatii ⇣

Câteva lucruri despre insulele La Palma şi Tenerife

Arhipelagul Canare este un tărâm alcătuit din şapte insule de origine vulcanică. Insulele mai sunt numite Insulele Primăverii Eterne.

”Bijuteria” arhipelagului spaniol este La Palma, denumită şi La Isla Bonita (Insula Frumoasă). Are 42 de kilometri lungime. Se caracterizează prin diversitate. Zona sudică este aridă, acolo existând Vulcanul Teneguia. Sunt peisaje cu aspect selenar, viţă-de-vie, dar şi salinele marine Fuencaliente, Cascada Culorilor, plajele care au nisip negru. În nord sunt păduri luxuriante aflate în Patrimoniul

Mondial UNESCO şi cascade.

la-palma2
La-Palma
lapalma3
salinasfuencalienteSalinele marine Fuencaliente

Cascada Culorilor

cascadaculorilor

Este o cascadă bogată în fier şi minerale colectate din munţii vulcanici.

Centrul La Palma este reprezentat de Parcul Naţional Caldera de Taburiente, vârful Roque de los Muchachos- Stânca Prietenilor

de 2.434 de metri fiind cel mai înalt vârf de pe insulă.

parc-lapalma
parc-lapalma(2)

La Palma are şi un complex astronomic, ”Observatorio Roque de los Muchachos” care se întinde pe 189 de hectare. Include cea mai mare flotă de telescoape de pe Glob, telescopul optic numit Gran Telescopio de Canarias fiind cel mai mare din lume.

observatorlapalma

Insula vecină este  Tenerife. Este cea mai mare din arhipelag. Vulcanul Teide este încă activ. Există şi Observatorul Teide, telescoapele ocupând o suprafaţă de 50 de hectare.

obsteide
obsteide2

Tenerife are şi unul dintre cele mai mari parcuri cu animale din lume inspirate de thailandezi, fondat de un milionar german stabilit pe insulă. Parcul se numeşte Loro Parque şi deţine animale şi păsări, delfini, foci, papagali, bazine cu pinguini, acvarii, gorile, Flamingo,  expoziţii de orhidee,  cactuşi.

Loro_Parque3
loroparque
loroparque2

Pe insulă se găseşte şi Tenerife Espacio de las Artes, complex construit în onoarea savantului român Alexandru Ciorănescu, autor, diplomat, director literar, dramaturg, istoric, printre altele.

Tenerife-Espacio-de-las-Artes

Alexandru Ciorănescu a trăit în Arhipelagul Canare. Biblioteca Insular Alejandro Ciorănescu a fost cumpărată în 1998 de statul spaniol, Ciorănescu donând-o statului român la început, dar acesta a refuzat-o.

În Tenerife este şi Centrul de Fotografie Centro de Fotografia ”Isla de Tenerife”.

 

 

 

 

 

 

 

Tags : insulela palmatenerife