close

În lume există obiective turistice impresionante pe care ar fi bine să le vizitaţi.

Muzeul German al Pielii din Offenbach, Germania

Este unul dintre cele mai mari muzee ale pielii din lume. Sunt expuse articole din piele variate, inclusiv unele despre care se crede că au mai mult de 3000 de ani. A fost fondat de Hugo Eberhardt în 1917.

Muzeul are trei aripi, și anume Muzeul German al Încălţămintei,  Muzeul de Artă Aplicată și Muzeul de Etnologie. Muzeul dispune de o serie de articole din piele:  pantofi, șei,  albume foto, mobilier și jucării.

muzeuoffenbach
offenbachmuseum

Barajul Firiza, Baia Mare

Lacul Firiza sau Barajul de Acumulare  Firiza a fost construit cu scopul alimentării cu apă potabilă a municipiului Baia Mare. Barajul a fost dat în funcţiune în 1964.  Înălţimea sa este de 52 de metri, iar  suprafaţa de 113 hectare. Se află la aproximativ 23  de kilometri de Baia Mare. Este o zonă  de agrement destinată pescarilor. Dintre peştii care se găsesc acolo amintim:  somn,  păstrăv de lac, plătică, clean,  caras, obleţ, şalău. Pescarii  trebuie să aibă autorizaţie de pescuit. Puteţi merge  cu barca, caiacul.  Înotul este interzis în lac.

firiza
firiza2

Staţiunea balneară Hévíz din Ungaria

Hévíz se află în sud-vestul Ungariei, în partea de vest a lacului Balaton.

Primele documente despre existenţa lacului Hévíz datează din  1328. Hévíz este a doua destinatie ca popularitate din Ungaria, prima fiind Budapesta. Din capitală până acolo sunt 193 de kilometri pe autostrada M7. În Hévíz este şi  Aeroportul  Internaţional  Hévíz-Balaton.

Lacul Hévíz poate fi vizitat pe tot parcursul anului, dar programul zilnic variază  în funcţie de sezon.

heviz

Castelul Bonaguil din  comuna Saint-Front-sur-Lémance, Franţa

Este ultimul castel fortificat construit în Franţa. Are arhitectură militară. Este monument istoric din 1862.

chateau-de-bonaguil-4

Cascada Deroc din comuna Nasbinals, Franţa

Comuna Nasbinals se află în sudul Franţei.

Cascada Deroc a fost formată de apele de pe Platoul Aubrac. Are o înălţime de 32 de metri. Sub cascadă este o grotă. Acolo sunt coloane de bazalt. Răcirea lavei a dus la apariţia coloanelor de bazalt.

Perdeaua de apă din grotă reprezintă ceva deosebit.

deroc2
deroc-france
cascada-deroc
cascade-du-deroc

Muzeul Naţional al Cinematografiei, Torino, Italia

Este cel mai înalt muzeu din lume. Are 167 de metri.

Este prezentată istoria cinematografiei de la primele aparate de proiecție a imaginilor în mișcare, proiecții de filme de epocă, recuzită din filme celebre, schițe originale care au fost baza desenelor animate, cărți și reviste, afișe și materiale publicitare
A fost deschis publicului  în 2000.  Este găzduit de renumita clădire “Mole Antonelliana”,  simbolul oraşului, proiectată de arhitectul Alessandro Antonelli. A fost gândită să fie sinagogă, dar a servit  doar ca sediu de muzeu. Oferă şi panorama oraşului Torino.

Sunt două secţiuni,  ”Pre-cinema și istoria fotografiei” și “Istoria cinematografiei”.
Muzeul deține inclusiv o bibliotecă cu 20.000 de volume, dar și o  un centru de documentare  referitor la cinematografie și fotografie.

cinemamuseum-torino
museum-torino

Palatul Comunal din Târgu-Jiu

Este sediul prefecturii judeţului Gorj. Pe 22 august 1898, la începerea lucrărilor, a fost prezent şi Principele Ferdinand. Lucrările au durat şase ani.  Are decoraţiuni în stil maur.  A fost declarat monument istoric în 2004.

palatcomunal-targujiu

Primăria din Craiova

Este construită în stil neoromânesc, având şi influenţe occidentale. Are mozaic veneţian, stucaturi, vitralii.

primariecraiova

Biserica Domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş

Este un monument istoric de artă din secolul al XIV-lea.  A fost întemeiat de familia domnitorului Basarab.

Biserica adăposteşte 14 morminte ale domnitorilor munteni, cum ar fi cel al lui Vladislav Vlaicu.

bisericadomneasca-sfnicolae

Muzeul Mătăsii din Yokohama, Japonia (Silk Museum)

Yokohama este al doilea oraş ca mărime din Japonia, după Tokyo. Acolo există Muzeul Mătăsii.

Din Yokohama puteţi cumpăra o cravată sau un chimono făcute din mătase, material deosebit.
În Europa, toate mătăsurile se obţineau din fire toarse provenite din Asia. În anul 550 d.Chr., Împăratul bizantin Iustinian a trimis doi călugări în China. Acei călugări i-au adus împăratului  seminţe de dud şi ouă de viermi de mătase. Monopolul asiatic a fost distrus atunci.

Creşterea viermilor de mătase începe cu ieşirea larvelor din ouă. Pentru a obtţne un kilogram de fire de borangic ne trebuie 5.500 de larve. Aceste fire sunt foarte căutate. .
În Muzeul Mătăsii pot fi admirate exponate. Este istoria producţiei mătăsii. Este ilustrat şi întregul proces de obţinere a acestui material foarte apreciat.

Adunarea gogoşilor de mătase şi filarea mătăsii reprezentau un privilegiu în China. Conform legendei, prima maşină de filat mătasea a fost inventată de logodnica Împăratului Huangdi.

silkmuseum-yokohama
yokohama-silk-museum-2
yokohamamuseum
japonia

Amintim şi despre Castelul Calendar din comuna Zău de Câmpie, judeţul Mureş. Acesta trebuie renovat. Poate fi văzut doar din exterior. Este unic în lume. Clădirea face referire la principiile unui calendar. A fost construit la cererea Baronului Istvan Ugron pentru o prinţesă din Rusia de care era îndrăgostit. Stilul arhitectural este medieval francez.

Comuna Zău de Câmpie se găseşte  mergând pe drumul comunal 113, la ieşirea din Luduş spre Sărmaş.

Baronul Istvan Ugron  fost ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia. Acolo a cunoscut-o peuna dintre fiicele Ţarului Nicolae al II-lea de care s-a îndrăgostit. Revoluţia din Rusia din 1917  i-a pricinuit o mare durere. Bolşevicii au omorât toată familia ţarului. Baronul s-a retras din viaţa publică.

castelul-calendar

Castelul are 365 de ferestre  (zilele dintr-un an),  4 turnuri  (anotimpurile anului), 52 de camere  (numărul săptămânilor), 7 terase  (zilele unei săptămâni)  și 12 holuri  (lunile unui an). A fost şi şcoală.

Podul  Alexandru al III-lea din Paris, Franţa

A fost construit între 1896 și 1900. Podul a fost numit după Ţarul Alexandru al III-lea. Este din oţel şi piatră. Stilul arhitectural este Art Nouveau. Are 107,5 metri lungime şi statui poleite cu aur.

pont_alexandre_iii_paris
pont-alexandreiii

Biserica din Saint-Côme-d’Olt, Franţa

Saint-Côme-d’Olt  este o comună în departamentul Aveyron din sudul Franței.  Este situată în Valea Lot.

Biserica de acolo este deosebită. Are turlă în spirală. Biserica a fost construită în 1530.

stcome-church
Saint Come d'Olt, church with twisted spire
Tags : deosebiteobiectiveturistice