close

Polonia, țară est- europeană, este cunoscută pentru arhitectura medievală și patrimoniul evreiesc.

Cele două oraşe pot fi destinaţii turistice inedite.

Gdańsk  se află în nordul Poloniei, fiind unul dintre cele mai mari porturi din ţară. Este cel mai frumos oraş  de la Marea Baltică.

Cartierul istoric Glowne Miasto este punctul de plecare în vizitarea oraşului.
Primăria este o  clădire deosebită. Edificiul original era din secolul XIV, dar a fost grav avariată în timpul  celui  de-Al Doilea Război Mondial. Actuala primărie nu este din secolul XIV. Camera Roşie are mobilă  frumoasă, dar şi picturi pe pereţi şi tavan.
Curtea lui Arthur (Dwor Artusa):  este o clădire din centrul orașului Gdańsk. A fost locul de întâlnire al negustorilor și  centru al vieții sociale. În interior, piesa centrală  este o sobă cu gresie din anul 1500 de 10,64 metri,  cea mai înaltă de acest fel din Europa.
Muzeul Chihlimbarului: un obiectiv turistic important pentru cei cărora le plac bijuteriile. Muzeul are şase etaje. Veţi afla lucruri interesante despre chihlimbar,  cum se extrage şi cum este procesat, cum arată la microscop, dar şi cum a fost utilizat în diferite secole,  îmbogăţind  locuitorii din Gdansk.
Muzeul Drumului spre Eliberare  (Drogi do Wolnosci):  În perioada comunistă, la  Gdansk erau  şantierul naval al lui Lenin, dar  şi Sindicatul Independent „Solidaritatea”. La muzeu sunt amintite momentele tensionate din anii 1980 şi răsturnarea comunismului.

Gdansk este celebru şi pentru vodka locală, Goldwasser. Aceasta are particule de aur.

Glowne Miasto

Primăria

Curtea lui Arthur

Soba din clădirea Curtea lui Arthur

Muzeul Chihlimbarului

Katowice este un oraș aflat la est de Cracovia, în provincia Silezia din sudul Poloniei. Acolo sunt şi clădiri în stil eclectic, predominând elementele baroce şi renascentiste.

Centrul Sportiv Spodek

O cupolă mare încorporează Catedrala lui Hristos Regele. Această catedrală a fost construită în perioada 1927-1955.

Centrul istoric al oraşului este o zonă cu locuinţe construite în urmă cu mai mult de 100 de ani de  de proprietarii germani ai minelor de cărbune. Reprezintă  decorul pentru  filme artistice şi documentare.

Dintre clădirile moderne, amintim precum Centrul Sportiv Spodek  care are hotel şi patinoar. Alt edificiu remarcabil este unul dintre primii zgârie-nori din Europa, Drapacz Chmur.

Drapacz Chmur

 

 

Tags : gdanskkatowicepolonia