close

În sud–estul Poloniei se află satul Zalipie, un loc unic. Localnicii îşi pictează pereţii caselor, gardurile, fântânile, cuferele, găleţile, aproape orice obiect din gospodărie.
Sunt culori vii şi multe modele de flori.

Satul se găseşte la aproximativ 7 km vest de  oraşul Olesno.

zalipie2
zalipie
zalipie3
zalipie5
Tradiţia s-a născut atunci când o femeie pe nume Felicja Curylowa a vrut să acopere petele de funingine de pe tavan şi a pictat flori peste ele. Vopseaua pe care o folosea era naturală şi nu dura în timp, femeia trebuind să reîmprospăteze picturile în fiecare an. Exemplul picturilor a fost repede preluat şi de celelalte femei din sat, Zalipie devenind cel mai frumos sat din Polonia.
Acest obicei s–a păstrat şi după apariţia sobelor noi, când funinginea dispăruse.
Modelele de flori au devenit mai complexe. Sunt în interior şi în exterior.
În sat se organizează un concurs anual de pictură, în jurul sărbătorii catolice Corpus Christi care se celebrează la 60 de zile după Paşte. La concurs participă pictori locali, în majoritate femei, care îşi prezintă creaţiile de decoraţiuni florale pe perete, păstrând modelul tradiţional, la care adaugă elemente personalizate.
Casa celei care a dat naştere acestei tradiţii a fost transformată în muzeu şi este o atracţie pentru turişti. Se numeşte Muzeul Tarnow.

zalipie6 Muzeul Tarnow

zalipie7Muzeul Tarnow

Tags : pictatpoloniasat