close
Destinatii ⇣Romania

România, o ţară cu locuri şi peisaje deosebite

În România există unele dintre cele mai frumoase peisaje din Europa Centrală şi de Sud-Est. Sunt zone alpine, podişuri, formaţiuni carstice deosebite, câmpii, păduri, mare.

Această ţară are o suprafaţă de 237.499 kilometri pătraţi, aproape jumătate din cea a Franţei.

Munţii Carpaţi acoperă o treime din suprafaţa României. S-au format acum milioane de ani datorită ciocnirii dintre două plăci tectonice. Munţii Carpaţi pornesc din Cehia şi se termină în nordul Serbiei.

Delta Dunării este al treilea ţinut mlăştinos de pe Glob în ceea ce priveşte mărimea. Acolo trăiesc şi 45 de specii de peşti de apă dulce.

Delta Dunării se întinde pe aproape 5.800 de kilometri pătraţi.

Iată şi alte obiective turistice:

Platoul şi Lacul Meledic din judeţul Buzău

Platoul Meledic se găseşte la 160 de kilometri de Bucureşti. În cadrul acestei rezervaţii există şi Peştera 6S (accesibilă doar speologilor),  cea mai lungă peșteră de sare de pe continentul european (1257 de metri) și a doua din lume, după Peştera Malham din Israel.

Lacul Meledic sau Lacul fără fund are apa dulce, iar masivul este sărat. Are o adâncime de 5, 4 metri.

Rezervaţia Geologică 12 Apostoli, Parcul Naţional Călimani

Se găseşte la 14 kilometri de Vatra Dornei.  Reprezintă un grup de stânci de 8-12 metri, o adevărată galerie de „figuri”.

Formele unice au fost numite, de exemplu, „Dragonii”, „Cetatea” sau „12 Apostoli”.  Sunt 12 stânci cu forme umane.

Mănăstirea Celic Dere

Se află între satele Poşta şi Teliţa din judeţul Tulcea. Numele mănăstirii înseamnă în turcă ”pârâul de oţel”. În apropiere este un pârâu.

Celic Dere a fost întemeiată în 1841. La muzeul de acolo sunt covoare vechi, cărţi bisericeşti rare şi cea mai veche icoană din România adusă de la Muntele Athos.

Detunatele din comuna Bucium, judeţul Alba

Sunt coloane de bazalt. Denumirea lor vine de la faptul că în cădere ar face un zgomot ca de explozie. Detunatele au formă de prismă hexagonală. Se întind pe 24 de hectare.

Lacul Vida din judeţul Bihor

În apropierea localităţii Luncasprie veţi putea admira acest lac artificial. În mijlocul lacului există un deversor de tip pâlnie, unic pe Glob, care a fost construit pentru evacuarea apei când plouă foarte mult.

Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava

Mai este cunoscută sub denumirea de Biserica Mirăuţi. Este cel mai vechi lăcaş de cult din Suceava, prima catedrală ortodoxă din Moldova. A fost întemeiată de Petru I Muşat. Domnitorii din Moldova au fost încoronaţi acolo până în 1522. Biserica a fost reconstruită în totalitate în secolul 17.

Peştera Cloşani din judeţul Gorj

Este renumită datorită concreţiunilor de calcar. Are 1.100 metri. Este alcătuită din Galeria Laboratoarelor şi Galeria Matei Ghica.

În peşteră s-au descoperit  peste 70 de specii de animale terestre şi acvatice.

Peştera Topolniţa din judeţul Mehedinţi

Peștera Topolnița, a doua ca mărime din România, se află la aproximativ 30 de kilometri de Drobeta-Turnu Severin.  Acolo sunt forme carstice unice, cum ar fi “Pădurea cu lumânări” și “Lacul de cleștar”.

 

 

 

Tags : locuripeisajeromania