close
Destinatii ⇣Italia

Să descoperim Ivrea, oraşul italian aflat în Patrimoniul UNESCO

Oraşul industrial Ivrea se găseşte în regiunea Piemonte, este locul unde s-a născut inginerul italian Adriano Olivetti. Olivetti a creat maşina de scris Lettera 22 şi calculatorul mecanic Elea care avea tranzistori.

Ivrea este în Patrimoniul Mondial UNESCO de pe 1 iulie 2018. Fost oraş al Imperiului Roman, se numea  Eporedia, locuitorii fiind cunoscuţi drept Eporediesi.

Olivetti a preluat fabrica de la tatăl său Camillo. Acesta o fondase în anul 1908. Au fost construite clădiri deosebite, inclusiv una de sticlă pentru fabrică. Alte edificii erau pentru muncitori, servicii sociale, directorii și designerii Industriei Olivetti.

Este o legătură între arhitectură şi designul industrial. Arhitectul Nizzoli n-a proiectat doar clădiri pentru Adriano Olivetti, ci şi maşina de scris Lettera 22 care a primit Premiul „Golden Compass” în 1954. Institutul de Tehnologie din Illinois, America a desemnat-o în 1959 drept obiectul care are cel mai bun design din ultimii 100 de ani.

Computerul mecanic Elea cu tranzistori

Alte obiective turistice din Ivrea:

Dora Bàltea

Acest râu trece prin Ivrea.

Vechiul Oraş are câteva edificii importante, cum ar fi Amfiteatrul Roman din secolul 1, Catedrala, Castelul din secolul 14 şi Turnul Sfântului Ştefan, ce a rămas dintr-o Mănăstire Benedictină construită acum 1000 de ani.

Carnavalul din Ivrea ţine trei zile. Acolo puteţi admira o paradă de costume. Este şi o bătaie cu portocale, obicei vechi.

Tags : Ivreaoras