close
festivalvenetia

Acest festival este cel mai vechi festival de film din lume. Anul acesta se află la a 72-a ediţie.  A început pe 2 septembrie şi ţine până pe 12 septembrie. Are loc la Hotelul Lido.

Filmul ”Everest”, aflat în afara competiţiei, a deschis această ediţie.  Pelicula îi are  în rolurile principale pe Jake Gyllenhaal şi Keira Knightley. Este povestea reală a unor alpinişti care au pierit în 1996.

21 de filme luptă pentru marele premiu, Leul de aur. Sunt drame sociale şi de familie,  dar şi filme poliţiste sau sţiinţifico- fantastice.

Primul an în care a avut loc  a fost   1932, sub numele de Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica (Expoziţia Internaţională de Artă Cinematografică), la iniţiativa lui Giuseppe Volpi.

Marele trofeu este Leul de Aur (acordat  abia din 1952), acordat celui mai bun film, iar Leul de Argint este oferit celui mai bun regizor de film.

Secţiunea Orizzonti (Orizonturi) nu trebuie uitată, aceasta  promovând şi premiind cele mai inovative  producţii din industria cinematografică.

Dintre filmele care vor fi prezentate în premiera mondială la Veneţia, amintim: “ The Danish Girl”, de Tom Hooper, cu Eddie Redmayne în rolul principal, “L’Attesa”, de Piero Messina, cu Juliette Binoche,  “A Bigger Splash”, de Luca Guadagnino, cu Tilda Swinton, Ralph Fiennes şi Dakota Johnson. În competiţie se află şi ”Beasts of No Nation” cu Idris Elba, bazându-se pe un roman despre un copil-soldat din Africa.

Premieră mondială va fi şi pentru filmul ”Black mass” (”Afaceri murdare) cu Johnny Depp în rolul principal, film în afara competiţiei. Actorul va fi prezent la festival.

Coproducţia româno-italiană “Banat” a fost selectată pentru secţiunea ” Settimana Internazionale della Critica” ( ”Săptămâna Internaţională a Criticii’).

Anul acesta, regizorul şi criticul de film francez, Bertrand Tavernier  (cunoscut pentru filmul “La vie et rien d’autre” -1989)  va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră.

 

Tags : festivalfilmvenetia