close

În România există un lăcaş de cult unic în lume, Mănăstirea Cornet. Se află în judeţul Vâlcea şi sub ea trece trenul. Se mai numeşte Mănăstirea Loviştei. Anul acesta împlineşte 350 de ani de existenţă.

Biserica are hramul ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ şi este un edificiu reprezentativ al arhitecturii  de secol XVII. A  fost ridicată în 1666 de vornicul Mareș Băjescu.

Mănăstirea este așezată pe Valea Oltului.

În 1808, schitul a fost distrus, fiind refăcut în 1835. Acest loc repezenta ortodoxismul şi era vânat de cuceritorii habsburgi.

manastireacornet1

În 1897  a fost elaborat proiectul construcției căii ferate Râmnicu Vâlcea — Râul Vadului. În zona Racoviţa-Cornetu,  trenul ar fi urmat să treacă prin locul mănăstirii.

 

Potrivit proiectului, stânca ar fi urmat să fie dinamitată, iar mănăstirea  desființată.  Discuțiile au durat doi ani în încercarea de  a se găsi o soluție. Aceasta  a venit din rândul clerului care a propus construcția unui tunel în stâncă  pe sub mănăstire. Lucrările de foraj nu trebuiau să afecteze structura de rezistență a edificiului. În 1898, corpurile de chilii de pe latura de vest au fost demolate, construindu-se pe sub mănăstire un tunel, în prezent  înscris pe lista monumentelor tehnice protejate.

Trenul trece de 5-6 ori pe zi în ambele sensuri.

manastireacornet2

În 1916, în timpul Primului Război  Mondial, Valea Oltului a fost unul dintre cele mai puternice teatre de luptă. Lăcaşul de cult se afla la mijlocul frontului între trupele generalului  David Praporgescu și armata germană. Cupola bisericii și o parte din altar au fost bombardate atunci  cu tunul, fiind renovate între  1923 şi  1925.

 

 

Tags : cultlacasromania