close
Destinatii ⇣Romania

Valea Lotrișorului, un loc interesant din România

Un loc puțin cunoscut din Munții Lotrului se găsește la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, în Cheile râului Lotrișor, foarte aproape de 

Defileul Oltului.  Pe Valea Oltului, după  zona Mănăstirilor Cozia și Turnu și defileu,  după Viaductul Cârligu Mic și un pod paralel cu versanții Munților Lotrului, în punctul Lotrișor, un indicator vă îndreaptă spre Cheile Lotrișorului și Cascada Lotrișor.

Cheile și Cascada Lotrișor se găsesc pe Valea Lotrişorului în Munţii Căpăţânii, făcând parte din  Parcul Naţional Cozia. Cascada Lotrișor este o cascadă artificială realizată în  1967, când  drumul forestier a fost construit.  Muncitorii au captat cursul apei printr-un tunel de 300 de metri săpat în munte, deoarece nu puteau amenaja calea de acces în pădure. Accesul spre tunel se face din spatele a două stânci, coborând trepte improvizate. Puteți admira cascade mici din amonte.

Cascada Lotrișor este singura cascadă din țara noastră  ale cărei ape trec, înainte de cădere, printr-un tunel săpat de om. Apa cade de la o înălţime de aproape 30 de metri. 

Râul de munte, Lotrișorul, nu este un râu mare, dar atunci când plouă, diferența de nivel mare îl face să curgă cu o viteză năucitoare, forma lui fiind specială. Canionul format aici:  distanța dintre pereți, în anumite zone, fiind de aproape 5 metri,  înălțimea de 50-100 de metri. Dintre animale, amintim de capra neagră și râsul.

Cheile  Lotrișorului au aproape cinci kilometri, fiind străbătute de Lotrișor,  și de un drum îngust de munte amenajat de administratorii Parcului Național Cozia.

Cascada Lotrișor nu este singura din zonă, în Parcul Național Cozia mai există una,  în stânga râului Olt, în Munții Coziei. Este vorba de Cascada Păușa care are peste 10 metri, în apropierea Mănăstirii Stănișoara.

 Parcul Național Cozia este  unicat în România datorită varietății faunei și vegetației. Pe versantul de sud există o specie de gorun care crește până la 1.000 de metri altitudine. Tot aici trăiesc ambele specii de vipere, precum și scorpionul carpatic.

 

 

Tags : lotrisoruluiromaniavalea