close
Destinatii ⇣Italia

Orvieto şi Gubbio, două oraşe din frumoasa Italie

O veche legendă italiană spune aşa: “Atunci  când a venit vremea ca Dumnezeu să creeze Italia a decis să facă o operă de artă. A început prin a desena o cizmă cu toc şi pinten. Apoi şi-a luat pensulele,  vopselele şi paleta. Amestecând cu grijă toate culorile, a pictat lacuri în Nord, insule pentru Veneţia, râul Tibru pentru Roma, grădini de portocali şi lămâi pentru Sorrento, o grotă pentru Capri, măslini şi pini pentru Calabria şi muntele Etna pentru Sicilia.

La sfârşit a înconjurat totul cu o mare albastră strălucitoare,  încălzită  de soare, în care să se reflecte cerul senin. Atunci când oamenii au descoperit acest paradis s-au oprit aici,  amestecându-şi graiurile, tradiţiile, folclorul, muzica şi arta…”

Orvieto este un oraş aşezat pe un platou. Este înconjurat de podgorii. Orvieto reprezintă una dintre cele mai vechi aşezări din Umbria. Acest oraş artistic are o catedrală deosebită.

Obiective turistice din Orvieto:

Domul construit pentru comemorarea miracolului din Bolsena, oraş aflat în apropiere de Orvieto

În 1264, un preot care vizita Bolsena a văzut curgând sânge din potirul de împărtăşanie, acel sânge ajungând pe pânza de pe altar. Papa Urban al IV-lea a fost impresionat şi a cerut ca bucata de material pătată de sânge să fie adusă într-un altar construit ad-hoc în

Cappella del Corporale a Domului din Orvieto. Catedrala are două capele.

Domul a fost numit de Papa Leon al XIII-lea ”Crinul de aur al catedralelor italieneşti”.

Lucrările la faţada catedralei au început în 1304 şi s-au încheiat 300 de ani mai târziu.

Basoreliefurile aflate deasupra scărilor descriu scene din Biblie.

Cappella di San Brizio, a doua capelă a Domului este decorată cu un set de fresce unic în Renaşterea Italiană, realizat de Fra Angelico şi Luca Signorelli.

Pozzo di San Patrizio este o fântână care are un puţ de 62 de metri adâncime.  A fost construită cu scopul de a asigura apă în caz de asediu.

Necropoli Etrusca del Crocifisso del Tufo este o necropolă din secolul al VI-lea î.Hr.

Biserica San Giovenale

Este cea mai veche biserică din Orvieto. A fost construită în anul 1004. Are fresce medievale.

Orvieto este şi unul dintre cele mai vechi vinuri din Italia. Viile au parte de un climat blând şi de sol de argilă nisipos bogat în minerale vulcanice. Enoteca Regionale din Piaţa San Giovanni organizează tururi ghidate, dar şi degustări de vin.

Gubbio

Este un oraş medieval din Umbria. Pante muntoase înconjoară turnurile medievale, bastioanele şi acoperişurile din ţiglă de culoare portocalie. Este renumit pentru ceramică şi festivalul din luna mai. Anual, în mai, la Gubbio se desfăşoară Corsa dei Ceri, Cursa Lumânărilor, costumele de la acel festival fiind medievale.

Alte obiective turistice din Gubbio:

În Piaţa Quaranta Martiri (Cei 40 de martiri) se găseşte Biserica San Francesco unde sunt frescele pictorului originar din Gubbio, Ottaviano Nelli. Vizavi este Loggia del Tiratoio, logie din secolul 14 folosită în trecut pentru uscarea lânii.

Logia din Gubbio

Parcul Ranghiasci
Construit la mijlocul secolului al XIX-lea la cererea expresă a unei familii nobile Gubbio, Parcul  Ranghiasci  este cel mai important parc din Gubbio.

Palatul Consulilor (Palazzo dei Consoli)

Consulii erau aleşi de popor.

Palatul se află în Piazza Grande. Stilul este gotic. Arhitectul palatului a fost Gattapone. Palazzo dei  Consoli adăposteşte Muzeul Civic, un muzeu celebru datorită unor plăcuţe din bronz datând din secolele II/III î.Hr. Plăcuţele sunt în latină şi în limba umbrilor.

Domul din Gubbio

Catedrala  din Gubbio a fost construită între 1194 și 1350. Este dedicată Sfinţilor Mariano şi Giacomo martirizaţi în Algeria.
Domul are tavan boltit.

Palatul Ducal

Palatul Ducal din Gubbio se află vizavi de catedrală. A fost construit la cererea lui  Federico da Montefeltro spre sfârșitul secolului al XV-lea. Federico da  Montefeltro, lord de Urbino, a condus Gubbio la un moment dat. Stilul palatului este renascentist. Arhitectul a fost Francesco di Giorgio Martini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags : gubbiooraseorvieto