Serbia este o ţară frumoasă cu monumente istorice şi peisaje superbe. Vecinii ei sunt, printre alţii, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Ungaria şi România.
Belgrad, capitala Serbiei exista încă de pe vremea romanilor, din secolul V.
Când celţii au construit oraşul l-au numit Oraşul Alb, nume păstrat şi în prezent.
Cultura şi arhitectura se îmbină în capitală. Strada Skadarlija poartă acest nume datorită lacului care o înconjoară, Skadar. Clădirile de pe acea stradă sunt pictate.
În Belgrad se găseşte cea mai mare biserică ortodoxă din lume, Biserica Sfântul Sava. Are o înălţime de 134 de metri.
Alte obiective din Belgrad: Palatul Regal; Mausoleul lui Josip Broz Tito (unde este o colecţie de bastoane) ; Muzeul Aviaţiei (cuprinzând motoare, echipamente, nave aeriene); Muzeul Nikola Tesla (acest inventator sârb a inventat motorul cu inducţie şi curentul alternativ; muzeul este interactiv); Parcul Kalemegdan şi Grădina Zoologică.
Novi Sad este al doilea oraş ca mărime după Belgrad. În trecut i se spunea ‘’Atena Sârbească’’. Se află în regiunea Backa de Sud. Novi Sad a fost fondat în 1694. În trecut a fost cucerit de celţi, geţi, daci, romani, bulgari, turci. Este centru cultural, industrial, economic.
Obiective turistice: Cetatea Petrovaradin– datează din 1692. Construcţia ei a durat 88 de ani, austriecii fiind cei care au ridicat-o. Servea drept scut contra turcilor. Fortăreaţa are patru etaje.
Turnul cu Ceas din Novi Sad- atât turnul, cât şi ceasul au fost construite pentru barcagii de pe Dunăre.
Parcul Dunavski este perfect pentru a vă plimba în aer liber. Lebedele şi broaştele ţestoase sunt atracţia principală.
Mulţi turişti aleg să meargă acolo unde se află Muntele Kapaonik, cel mai mare munte din Serbia. Iubitorii de schi şi alpinism vor fi încântaţi !
Zlatibor este un oraş din sud-vestul ţării. Este înconjurat de o pădure de pini, de unde şi numele de Zlatibor, Muntele cu Pini de Aur. Cei care preferă aerul curat de munte, drumeţiile, plimbările cu bicicleta aleg acest oraş.
Gastronomie: musaca, sarmale sârbeşti (numite sarma; sunt mai mari decât cele româneşti) , grătar.
Gastronomia sârbă este un amestec de mâncăruri orientale, europene și balcanice. Sunt specifice mâncărurile grase, carne şi caimac sau brânză grasă, carnea fiind combinată cu acestea; cârnați, cartofi, deserturi făcute din tăiței.
Băutura tradiţională este varianta sârbească a pălincii de prune româneşti, şliboviţa. Berea Lav sau Jelen sunt produse sârbeşti.
Un alt punct forte al acestei ţări îl reprezintă cumpărăturile, preţurile fiind mici.