close
CroatiaDestinatii ⇣

Câteva lucruri despre capitala Croației, Zagreb

Croația este o destinație turistică importantă. Frumusețea peisajelor, cultura și istoria atrag foarte mulți turiști anual.

Zagreb este capitala Croației și cel mai mare oraș din această țară. Prima atestare documentară a acestuia a avut loc în 1094, când regele Ladislau al Ungariei a înființat Episcopia Zagrebului.

Orașul din nordul Croației are o arhitectură austro-ungară.

Obiective turistice:

Catedrala din Zagreb

Datează din secolul 11. În 1242 este distrusă de tătari, fiind apoi reconstruită. Stilul arhitectural este  neogotic.

În Zagreb sunt multe zone verzi, de sus având forma unei potcoave, de unde și denumirea potcoava verde a unei arii de acolo.

Parcul Maksimir înființat în 1794 seamănă cu o grădină englezească. Este cel mai vechi parc din Zagreb.  Acolo sunt și  lacuri artificiale. În parc există Pavilionul Bellevue construit în 1843 și Pavilionul Echo asemănător unei case țărănești din Elveția.

Ceasul Meteorologic Adolf Holzer

Este un monument oferit orașului de doctorul Adolf Holzer în 1884. Acest ceas interesant arată ora, presiunea, umiditatea și prognoza meteo.

Muzeul Relațiilor Eșuate (Museum of Broken Relationships)

În opt încăperi sunt expuse obiecte care au aparținut unor cupluri care s-au despărțit. Sunt adunate din toată lumea. Sunt amintirile unor inimi frânte.

Funicularul

Leagă ”Orașul de Jos” de ”Orașul de Sus” în  55 de secunde. A transportat primii pasageri în 1890. Atunci funcționa cu aburi. Este cel mai vechi mijloc de transport din Zagreb.

În acest oraș, tramvaiele, autobuzele și funicularul sunt albastre.

Pavilionul Artelor

A fost proiectat și construit pe piese la Budapesta, dar asamblat la Zagreb.

Poarta de Piatră (Kamenita Vrata)

Este poarta de intrare în oraș. Acolo este icoana Fecioarei Maria, protectoarea orașului, sărbătorită pe 31 mai printr-o procesiune grandioasă.

Farmacia ”K crnom orl” (”At the Black Eagle”) -”La Vulturul Negru”

Se găsește pe strada Kamenita. Este cea mai veche din Zagreb. A fost deschisă în 1355. În prezent funcționează în perfectă stare. Nicolo Alighieri, strănepotul lui Dante Alighieri a lucrat în această farmacie în 1399.

Turnul Lotrščak

În secolul 13, din acest turn, singurul  care se păstrează din acea perioadă,  se anunța sosirea serii, localnicii retrăgându-se la casele lor. Porțile orașului erau închise, astfel nimeni nu mai putea intra.
Începând din 1 ianuarie 1877, în fiecare zi, în amintirea acelor vremuri, se trag salve de tun la miezul zilei din Turnul Lotrščak.

 

Tags : capitalacroatiazagreb