close

Lituania este statul baltic al cărui relief predominant este de câmpie. Este cea mai sudică Ţară Baltică. Are cea mai mare suprafaţă şi populaţie. Este stat membru al Uniunii Europene din 1 mai 2004.
Vilnius este supranumit ‘’Ierusalimul Nordului ‘’ şi ‘’Atena Lituaniei ‘’ datorită monumentelor religioase.
Potrivit unei legende, Vilnius a fost întemeiat de ducele Gediminas la începutul secolului al 14-lea. Cu toate acestea, istoricii moderni susţin că oraşul este cel puţin la fel de vechi ca statul lituanian în sine şi că prima biserică creştină din ţară construită de Regele Mindaugas în secolul al 13-lea se găsea pe locul actualei Catedrale din Vilnius.

vilnius-156334
vilnius3

Vilnius a devenit un oraş important în secolul al 14-lea. Unul dintre motive este şi faptul că Marele Duce Vytautas a ieşit învingător în lupte, iar Vilnius a devenit capitala a ceea ce era atunci cea mai mare ţară din Europa, care se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră. A fost un oraş foarte tolerant, unde tătarii musulmani din Crimeea, negustorii luterani (germani), meşterii evrei , elita catolică lituaniană şi poloneză au trăit în pace.
Vilnius a fost anexat Rusiei în 1795.
În 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au invadat Polonia şi astfel a pornit Al Doilea Război Mondial. Vilnius a fost cucerit de sovietici în septembrie 1939. Ei au jefuit oraşul şi apoi au dat un ultimatum Lituaniei. Potrivit acestuia, Lituania ar fi dat 1/5 din regiunea Vilnius (inclusiv oraşul), dar ar fi acceptat şi baze militare sovietice pe teritoriul său. Lituania a fost de acord cu acest lucru.
Vilnius a aparţinut în trecut şi Poloniei. A fost Capitală Europeană a Culturii în 2009.
În Lituania se vorbeşte lituaniană, dar şi alte limbi precum poloneza sau rusa.

Obiective turistice:
Catedrala din Vilnius şi clopotniţa
Se află în centrul oraşului vechi. Este asemănătoare unui templu grecesc. Pe locul acestei catedrale era în trecut o biserică , edificiu construit în secolul al 13-lea din ordinul Regelui Mindaugas. După ce regele a murit, biserica a devenit altar păgân. În 1387, Marele Duce Jogaila a refăcut-o.
Actuala clădire albă neoclasică datează din perioada 1777-1801. Coloanele dorice au în vârf statuile Sfinţilor Elena, Stanislav şi Cazimir. Faţada este decorată cu statui baroce înfăţişându-i pe Avram, Moise şi cei patru evanghelişti. În perioada sovietică, această catedrală a fost galerie de pictură.
Clopotniţa are 52 de metri. Se găseşte în faţa catedralei, puţin la dreapta.

catedrala2
catedrala1
Universitatea Vilnius a fost fondată în 1579. Este cea mai veche universitate din Lituania. Timp de mulţi ani a funcţionat ca singura şcoală de învăţământ superior din Lituania.
A avut un rol semnificativ în viaţa culturală a Lituaniei, dar şi a ţărilor vecine.
Există 12 facultăţi în cadrul acestei universităţi.
Clădirea cu 4 etaje are şi un turn de observaţie, iar ferestrele sunt în stil rococo.

Vilnius University

Biserica barocă Sfântul Cazimir (Sf. Kazimiero baznycia)
Este cea mai veche biserică barocă din Vilnius. A fost construită între 1604 şi 1615. Monumentul religios poartă numele sfântului patron al Lituaniei şi al Poloniei, Casmir Jagellon, renumit pentru puritatea sufletului şi pentru credinţa sa. A fost fiul lui Cazimir al IV-lea al Poloniei. Pe acoperişul bisericii se află coroana regală.

bisericasfcazimir
Turnul de televiziune
Intenţia constructorilor a fost de a arăta superioritatea gândirii tehnice sovietice. Este mai înalt decât Turnul Eiffel, având 326,5 metri. Are aproape 30 de tone.

turnuldeteleviziune
Dealul celor 3 Cruci
Se găseşte lângă Castelul Gediminas.
Cele 3 Cruci au fost ridicate în memoria celor şapte călugări franciscani care au fost omorâţi, aruncaţi de păgâni în râul Vilnia.
Crucile au fost distruse de armata sovietică, dar au fost reconstruite în 1989. Acestea simbolizează credinţa şi identitatea naţională.

dealul-celor-trei-cruci_1367
Gastronomia
Bucătăria lituaniană se bazează pe carne (porc, pui, peşte), pe cartofi, crudităţi. Brânza proaspătă joacă un rol important, principal la masa lituanienilor.
Feluri de mâncare:
Supă obţinută din fierberea cărnii de vită şi de pui; rămâne doar zeama . Se serveşte fierbinte alături de colţunaşi. Colţunaşii au carne fiartă de pui sau de vită în mijloc.
Supă de sfeclă– din iaurt, sfeclă roşie rasă şi usturoi. Se serveşte alături de cartofi la cuptor condimentaţi.
Brânza cu chimen; cu miere; cu usturoi– specialităţi din Lituania.
Muşchi de porc şi slănină afumate
Sosul de zmeură pasată fără zahăr se consumă cu preparate din porc sau cu brânză.
Musaca-budincă– preparată la cuptor din cartofi fierţi. Se serveşte cu ceapă călită.
Adrese/numere utile:
Ambasada României la Vilnius
A. Vivulskio g., nr. 19, Lt-03115
Vilnius
Telefon Secţia Consulară: +370 5 2310552

Tags : capitalaLituaniavilnius