close

Aceste insule se găsesc aproape de Atena, între Pireu, portul Atenei şi Peloponez. Iau denumirea de la golful în care se află. Insulele sunt  acoperite de păduri de conifere. Peisajele sunt superbe.

saronicislands
saronicislands2

 

Salamina este o insulă cunoscută şi datorită luptei pe mare din anul 480 î.Hr. Flota ateniană a învins atunci flota perşilor. Este cea mai mare insulă din  Golful Saronic.

Mănăstirea Panagia Faneromeni este situată într-o pădure de pini în partea de nord-vest a insulei. A fost fondată în 1682 de Sfântul Laurenţiu și soția lui. Este bogat decorată cu icoane și picturi murale. În timpul Revoluției, mănăstirea a funcționat ca adăpost pentru civili,  spital si ca loc în care luptătorii greci se întâlneau.

manastirefaneromeni

Dintre plajele recomandate, amintim: Resti, Iliakti, Aianteio, Perani, Kiriza, Maroudi, Peristeria.

Salamina

Pe insulă se găseşte şi celebra staţiune Selinia.

selinia

Egina

Din punct de vedere istoric există dovezi că insula a fost locuită încă din anul  3500 î.Hr. Insula s-a bucurat de creştere economică și socială între anii 900 î.Hr. și 480 î.Hr.

egina
egina2

Pe insula Egina se ajunge într-o oră şi jumătate cu feribotul de la Pireu.

Fisticul este produsul principal al Eginei.

Muntele Oros de pe insula Egina are 532 metri.

mountoros

În oraşul Egina există vile frumoase din secolul 19, unde primul preşedinte al Greciei, Ioannis Kapodhistrias a lucrat şi a locuit. În centrul oraşului se află Muzeul de Arheologie de unde veţi afla lucruri despre istoria insulei Egina. Portul modern cu iahturi se găseşte lângă portul vechi.

eginatown2
eginatown

Templul Aphaia este dedicat Zeiţei Aphaia. Se află în vârful unui deal, pe insula Egina. De acolo se vede Marea Egee. Templul a fost construit în anul 490 î.Hr. Sunt mici coloane suprapuse în interiorul sanctuarului.

aphaiatemple

Mănăstirea Agios Nektarios este un alt obiectiv turistic. Acest sfânt ortodox a fost canonizat în 1961.

Agios_Nektariosmonastery

Insula Poros

Poros a fost locuită încă din Epoca Bronzului. Este separată de Peloponez printr-un canal. Este cea mai protejată din Marea Egee. Casele albe au acoperişuri portocalii.

porosisland
poros2

Un obiectiv turistic al insulei este turnul cu ceas din vârful dealului.

clocktowerporos

În 1846, în nord-vestul Porosului a fost alcătuită o bază maritimă greacă. Când baza a fost mutată la Salamina, în 1878, locul a servit drept şcoală, iar în prezent acolo sunt instruiţi cadeţii din marină.

Mănăstirea Zoodohou Pigis de pe insulă are un iconostas din lemn care datează din secolul 19.

zoodohoumonastery

Templul lui Poseidon, Zeul Mării

poseidontemple

Insula Hydra

Centrul insulei este reprezentat de oraşul-port cu acelaşi nume, Hydra. Casele sunt albe şi gri. Au fost construite în secolul 18 de arhitecţi veneţieni şi genovezi.

hydra-island

Mănăstirea Panagia din centrul oraşului Hydra este obiectiv turistic. Are un turn cu ceas.

Greece, Saronic Islands, Hydra Island, Hydra-city, the Panagia monastery

Portul merită vizitat.

Vlychos este un sat de pe insula Hydra. Acolo se găseşte un pod de piatră  din secolul 19 care are forma unei arcade.

vlychos_beach_hydra
Ancient pack horse bridge at Vlychos , Hydra, Greek Saronic Islands.

Spetses este insula cunoscută în Antichitate drept Pityousa, „Pinul”. Este cea mai împădurită insulă.

spetses
spetses2
spetses3
spetses4

Oraşul Spetses de pe insulă a cunoscut o perioadă înfloritoare la sfârşitul secolului 18 datorită comerţului. În timpul Războiului de Independenţă din Grecia a oferit flota, aproape 50 de nave.

Insula Spetses a fost prima din arhipelag care  s-a răzvrătit împotriva otomanilor în 1821.

Bouboulina este eroina Greciei din timpul Războiului de Independenţă. Provine din Spetses. Ea a preluat comanda vasului soţului ei, după ce el a fost omorât de piraţi. Bouboulina a condus 8 vase. Turcii s-au predat în decembrie 1822.

În fiecare an, pe 22 septembrie este sărbătorită victoria asupra turcilor în Biserica Panagia Armata. Vechea luptă este descrisă ironic:

navei turceşti i se dă foc în mijlocul portului, urmând un foc de artificii.

panagiaarmata

Casa lui  Hatziyiannis Mexis

 Hatziyiannis Mexis a fost un proprietar de nave de la sfârşitul secolului 18.

În prezent, casa găzduiește un muzeu care expune  costume, monede, arme, modele de nave,  scrisori ale unor eroi de război cum ar fi Kolokotronis și Athanasios Diakos, o colecție de artă populară și moaștele celebrei  Bouboulina. Casa a fost construită între 1795 și 1798 și a fost donată statului grec în 1938 de moștenitorii familiei Mexis. Obiectele expuse reprezintă mai mult de 4.000 de ani de istorie a insulei.

museumspetses
Conacul Sotirios Anargyros  din Spetses  este o clădire cu o arhitectură distinctă și de o importanță istorică deosebită. Este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice.

Conacul este o clădire de piatră cu două etaje, cu elemente neoclasice, construită în perioada 1903 – 1904 ca reşedinţă a  lui Sotiriou Anargyros, binefăcător naţional  al Spetses.

Sotirios_Anargyros_Mansion

Catedrala Agios Nikolaos  este de o mare importanță istorică. Acolo a fost ridicat steagul Revoluției Grecești pe 3 aprilie  1821.

A fost construită în 1805 şi este situată deasupra portului vechi.

Sfântul Nicolae  este patronul insulei.

Cathedral_of_Agios_Nikolaos

Muzeul Bouboulina

Muzeul Bouboulina a fost înfiinţat în 1991 în casa  Bouboulinei Laskarina, marea eroină a Războiului grec de Independență din 1821.

Puteţi admira o  colecție de arme, scrisori, cărţi vechi, portrete ale Bouboulinei, obiecte personale, mobilier şi multe altele.

Bouboulina-Museum

Colegiul Anargyreios şi  Korgialeneios este varianta din Grecia a unei şcoli publice din Anglia. Scriitorul John Fowles a învăţat aici, în romanul său ”Magicianul” din 1966 finnd prezentate instituţia aceasta şi insula Spetses. Şcoala nu mai funcţionează, clădirile servind pentru conferinţe şi diverse programe culturale.

colegiuspetses

Peştera Bekiris de pe insula Spetses

Locuitorii insulei s-au ascuns în peșteră când insula a fost invadată de albanezi în 1770. De asemenea,  a fost  refugiu pentru un pilot britanic rănit în Al Doilea Război Mondial.

bekiriscave
bekiriscave2
Tags : golfinsulesaronic