close

Satul Tourtour se află în sud-estul Franţei, în departamentul Var, regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur. Este supranumit ’’satul din cer’’, căci poate fi văzut de pe deal. Este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Franţa.
Obiective turistice:
Strada Contadou- în trecut, pe acea stradă treceau oile (transhumanţă);
Moara de ulei (ulei de măsline)- este încă în funcţiune;
Biserica Saint-Denis (sau Saint-Domnin) este un monument roman din secolul 11. Înăuntru se găseşte un bust din lemn de măslin al Sfântului Denis. Cele 3 clopote din bronz sunt clasate drept monumente istorice. Pe fiecare dintre ele există gravat ceva, de exemplu numele preoţilor care le-au binecuvântat, ale personalităţilor locale prezente în acea zi, dar şi scurte rugăciuni.

6267_758_Vue-ensemble-Tourtour
tourtour
tourtourstdenis2Biserica Saint-Denis

tourtourstdenis3

Comuna Ferrette este situată în sudul departamentului Haut-Rhin, regiunea Alsacia. Particularitatea acestei comune este următoarea: casele au ferestre triple, clădirile fiind lipite unele de altele.
Vara, la Ferrette, are loc cel mai mare festival medieval din regiune.
Crapul prăjit este specialitatea din Ferrette.
Obiective turistice:
Castelul din 1105 din această comună este unul dintre cei mai vechi din Alsacia.
Peştera Piticilor
Biserica Saint-Bernard de Menthon a fost atestată din 1144. Turnul-clopotniţă din secolul 12 a fost construită pe locul unui turn roman. Naosul din secolul 14 a fost înlocuit în 1913. Această biserică este singura biserică din Alsacia aflată sub patronajul fondatorului celebrelor Aziluri din Alpi: Saint-Bernard de Menthon.

ferrette1
ferrette2
ferrette3
ferrette-egliseBiserica Saint-Bernard de Menthon

Satul Castelnou se află în departamentul Pirineii Orientali. Pirineii Orientali reprezintă unul dintre departamentele Franței din regiunea Languedoc- Roussillon, ocupând partea cea mai sudică a acesteia până la granița cu Spania. Castelnou se găseşte la aproximativ 20 de kmilometri de oraşul Perpignan. Satul datează din secolul 10. Este dominat de castelul său. Pe un deal din apropierea castelului există un turn de veghe numit Turnul Castelnou. Acest turn a servit drept turn de observaţie, dar şi de apărare a satului.
Înainte de a ajunge în sat puteţi admira o frumoasă biserică. Evocă puţin Spania prin clopotniţa ornată. Biserica Santa Maria del Mercadal a fost construită în secolul 12.
În sat se intră printr-o poartă mare din piatră, din secolul 14. Poarta a făcut parte din fortificaţiile care au fost ridicate în jurul satului la acel moment.

La case există o particularitate: pe faţade este un cuptor de pâine.
Cargolada (melci pe grătar) este specialitatea din Castelnou.

castelnou

 

 

castelnou-cuptorpaineFaţadele caselor cu un cuptor de pâine

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

turncastelnouTurnul Castelnou

Tags : Frantafrumoaselocuri