close
Citeste experiente

Costuri de luat in calcul pentru urmatoarea vacanta

Uitati un lucru pe care multa lume il ignora cand isi stabileste bugetul pentru urmatoarea vacanta, anume cheltuielile secundare. Se prea poate sa fi prins cea mai buna oferta de la o agentie de turism (si, ca de obicei, recomandam click-travel.ro) si poate si cele mai ieftine bilete de avion. Indiferent unde va duceti, tot vor exista costuri aditionale, costuri pe care le vom detalia in urmatoarele randuri:

1. Transportul spre si de la hotel. O practica a companiilor low cost este aceea de a ateriza pe aeroporturi secundare, care sunt la cativa sau chiar cateva zeci de kilometri distanta fata de oras, la care se adauga si distanta de la marginea orasului pana la hotelul vostru. Si 10 Euro daca ar costa de persoana (in cazul unor calatorii mai lungi), daca calatoriti in cuplu, sunt din start 40 de Euro neprevazuti.

2. Taxe ascunse in hoteluri si statiuni. Cand am fost la Hotel Calypso in Bulgaria, preturile au fost foarte ok, am platit 420 de Euro pentru 10 zile in sistem all inclusive. Totusi, pentru acces la Internet a trebuit sa platim 3 Euro pe zi, iar pentru parcare la fel, alti 3 Euro pe zi, taxe care nu erau nicaieri mentionate anterior.

3. Facturi de spital. Daca plecati fara asigurare de calatorie, va expuneti unor riscuri enorme. In cazul in care patiti ceva, mai ales in timpul unor calatorii mai lungi sau in unele zone de conflict, si nu sunteti asigurati, va trebui sa platiti integral cheltuielile. Tocmai de aceea este esential sa incheiati asigurare de sanatate, mai ales ca majoritatea nu costa decat cateva zeci de lei.
ryanair
4. Retragerile de bani de la ATM-uri si schimburile valutare. Ca regula, cu exceptia bancilor, niciun exchange valutar din zonele populare ca destinatii turistice nu ofera un curs bun de schimb, iar daca trebuie sa retrageti bani de pe card, veti primi bani in moneda locala, dar la un schimb total nefavorabil (din experienta proprie). Daca nu va e teama sa mergeti cu bani pesin la voi, atunci poate e o idee buna sa cumparati bani in moneda tarii pe care urmeaza sa o vizitati inca din tara.

Nu uitati si de sandwich-urile din avion, de sucurile si in general, de toate produsele din aeroporturi si de asa numita taxa de statiune. Chiar daca e vorba de cativa Euro, se aduna rapid si va pot da peste cap bugetul destinat urmatoarei vacante.