close
Rusia

Lucruri de stiut daca vreti sa vizitati Rusia

Rusia este o tara cu o cultura complexa, chiar daca prezinta multe asemanari cu Romania. Ambele state, implicit ambele popoare, au trecut prin comunism, iar ambele se confrunta cu o situatie politica sensibila. Totusi, orase precum Moscova, de exemplu, Soci si altele, sunt vizitate de milioane de turisti anual, turisti care adesea raman surprinsi (neplacut) de diferentele mari culturale si despre care nu le-a spus nimeni. Drept urmare, am pregatit o lista de sfaturi de care ar trebui sa luati nota in eventualitatea in care vreti sa vizitati Rusia:

1) Majoritatea oamenilor nu vorbesc engleza sau alta limba de circulatie europeana. Daca planuiti sa vizitati si zonele rurale ale Rusiei, cu siguranta vor aparea bariere de comunicare pe fondul acestui lucru.

2) Atat masinile, cat si cladirile, sunt deseori supraincalzite. Tocmai de aceea, daca stati la hotel, intrebati la receptie cum puteti modifica temperatura, in functie de confortul termic propriu.

3) Luati intotdeauna pasaportul cu voi. De asemenea, daca stati la hotel, luati o carte de vizita in eventualitatea in care va rataciti, tocmai pentru a putea comunica si cu soferi de taxi nevorbitori de engleza.

4) Mare grija in trafic. Majoritatea soferilor sau cel putin o buna parte dintre ei au camere video pe bord, tocmai in ideea in care in trafic au deseori incidente, care pot fi de un real folos in cazul in care trebuie sa vorbiti si cu un asigurator. Pe strazi circula multe masini vechi, care nu ar mai avea ce cauta pe drumurile publice in mod normal.

5) In orice restaurant se ofera bacsis, de regula pana la 15% din nota de plata.

6) Toate preturile sunt in ruble. Aveti grija in ce bancomate va introduceti cardurile (preferabil ar fi sa introduceti doar in cele din sediile bancilor), iar de asemenea, tineti cont si de faptul ca majoritatea magazinelor, mai ales cele din afara oraselor mari, nu accepta plata cu cardul, ci doar cash.

7) Daca aterizati in Moscova, in niciun caz sa nu luati taxi din aeroport, pentru ca mai toate cursele sunt foarte scumpe, iar multi dintre taximetristi profita de faptul ca turistii nu cunosc imprejurimile. Aveti o alternativa in trenurile express, care sunt mult mai ieftine.

8) Daca ajungeti in Sankt Petersburg sau in oricare alt oras vechi, ar fi bine sa evitati apa potabila. Desi instalatiile de purificare functioneaza bine, sunt sanse mari ca tevile de transport sa aiba rugina. In plus, in apa sunt oricum bacterii cu care corpul vostru nu este obisnuit, deci orientati-va spre apa imbuteliata.

russian_tourism