close
Ungaria

Lucruri pe care nu le stiati despre Budapesta

Stiati ca Budapeste este pe locul 25 in topul celor mai visitate orase din lume? Chiar daca este practic la o aruncatura de bat fata de Romania (evident, in comparatie cu alte state), nu se poate sa vizitati acest oras fara sa stiti o serie de lucruri mai putin cunoscute publicului larg, tocmai pentru a avea o experienta mai frumoasa:

1) Orasul este de fapt alcatuit din doua orase, Buda si Pesta, si era foarte aproape sa se cheme Pestabuda. Bineinteles, fiecare dintre locuitorii din Buda si din Pesta cred ca zona lor este superioare celeilalte.
budapesta

2) Cladirea Parlamentului este poate cea mai impunatoare cladire din zona aceasta a Europei, fiind bine luminata si intr-o pozitie care o face mai spectaculoasa decat celelalte din juru-i. La renovarea lui s-au folosit circa 40 de kilograme de aur.
cladirea parlamentului budapesta

3) In fiecare an, pe 20 august, are loc Procesiunea Sfintei Maini Drepte. Legenda spune ca in anul 1038, Stefan I al Ungariei a fost deshumat, iar mana sa dreapta era mumificata, astfel ca s-a crezut ca mana acestuia avea proprietati miraculoasa. Tot legenda spune ca ea a fost furata de catre…un roman, iar ea a fost purtata din Székesfehérvár in Ragusa. Regina Maria Tereza a cumparat mana lui Stefan I si a daruit-o inapoi poporului sau. Astazi, ramasita mainii sta in Bazilica Sfantului Stefan.
bazilica sfantului stefan din budapesta

4) Statuia Politistului se spune ca aduce noroc celor care ii freca burta. Ea a fost construita in 1900 in numele unui politist care era intotdeauna cu zambetul pe buze.
IMG_20140801_142934

5) Circula foarte multe legende urbane despre podul cu lanturi din Budapesta. Toate sunt false (sau cel putin asa se spune), insa legendele spun ca cei care au fost implicati in construirea lor s-au sinucis ba pentru ca ar fi realizat ca nu aveau suficiente materiale pentru a termina podul, ba pentru ca leii, celebrii lei care strajuiesc podul, nu ar fi fost perfecti, ba chiar se spune ca podul ar fi fost facut initial pentru ca arhitectul principal sa ajunga mai repede la amanta.
podul cu lanturi

6) Budapesta e construita pe mai bine de 130 de izvoare termale. Exista totusi cateva reguli, dintre care cea mai importanta spune ca nu trebuie sa petreceti mai mult de 20 de minute intr-o piscina cu apa termala fierbinte, intrucat nu face bine inimii. Sa aveti grija la acest aspect!
bai termale