close
Ungaria

Lucruri pe care nu le stiati despre Budapesta – II

Despre Budapesta am mai scris de vreo cateva ori (1 2 3 4). Astazi o sa vorbim despre alte cateva lucruri pe care nu le stiati despre Budapesta, cu mentiunea ca primul episod il gasiti in al patrulea link. Sper ca ce va scriu acum sa va convinga sa vizitati acest loc, intrucat merita cu varf si indesat sa fie vizitat:

1) Pe vremea cand la noi se puneau bazele BNR, ungurii deja aveau metrou. In 1885 a fost finalizata prima statie de metrou, care este folosita si in ziua de astazi.
metrou Budapesta

2) Stiati ca in apropiere de Budapesta puteti vizita una dintre cele mai spectaculoase pesteri cu cristale din aceasta parte a lumii? Poarta numele de Szemlőhegyi si este perfecta pentru o iesire cu familia, fiind accesibila si pentru copii.
Szemlőhegyi

3) Daca prindeti o dupa amiaza calduroasa si insorita, atunci unul dintre cele mai placute moduri de a petrece timp in Budapeste este in cadrul unei excursii pe Dunare, cu un pahar plin de Soproni (una dintre cele mai populare beri) in pahar.
excursie pe Dunare

4) Unul dintre cele mai interesante proiecte facute in memoria victimelor Holocaustului e compus din amplasarea a 60 de perechi de papuci de fier, de forme si dimensiuni diferite, cu referire la evreii care au fost ucisi pe teritoriul Ungariei intre 1944 si 1945. Acest proiect se gaseste pa malul Dunarii.
papuci de fier

5) Desi in lumina ultimelor evenimente, ati putea spune ca poporul maghiar e xenofob, in realitate lucrurile stau chiar invers. Dovada sta sinagoga Szemlőhegyi, cea mai mare sinagoga din Europa si a doua cea mai mare din lume.
sinagoga dohany

6) Daca vreti sa ramaneti intr-un hotel de lux, atunci palatul Gresham, in care functioneaza un hotel Four Seasons, este alegerea potrivita, mai ales ca a castigat titlul “Trip Advisor’s 2015 Travelers’ Choice“.
gresham palat

7) Stiati ca tortul dobos este o prajitura traditionala ungureasca? In Budapesta, cele mai bune cofetarii le gasiti pe Vörösmarty tér, iar personal, trimit pe oricine la cafeneaua Gerbeaud, acolo unde am mancat cele mai bune prajituri din Ungaria, printre care si cateva felii sanatoase de tort dobos, cu 7 randuri de crema si acoperite cu caramel.
dobos