close
Diverse turism

Zone frumoase din România şi Republica Moldova

România şi Republica Moldova au peisaje superbe pe care merită să le vedeţi.

Muntele de Sare din Slănic Prahova este  Arie Protejată de interes național.

Rezervația are o suprafață de 2 ha. S-a format prin prăbușirea unei galerii de exploatare a sării.

muntesare

Grota Miresei  are 425  de metri pătraţi şi  20 de metri adâncime.

grotamiresei
grotamiresei2

Muntele de sare face parte din Complexul Baia Baciului împreună cu Grota Miresei şi Lacul Mare, printre altele (numit și Baia Baciului.

Lacul Cinciş din judeţul Hunedoara

Lacul Cinciş este un lac de acumulare. Are o adâncime de 48 de metri. Se găseşte în Munţii Poiana Ruscă, la aproape 10 kilometri de municipiul Hunedoara. Lacul este supranumit ”marea de la munte”.

cincis
cincis2

Băile Cojocna, judeţul Cluj

Aflată lângă Pârâul Valea Sărată, stațiunea Băile Cojocna se află la o altitudine de 340 de metri.  Zona era destinată exploatărilor de sare încă din perioada ocupației romane. Ocnele părăsite ale minelor de sare au fost atestate documentar încă din secolul al XII-lea. Deasupra ocnelor părăsite s-au format lacuri saline cu proprietăți terapeutice.

baile_cojocna
bailecojocna2

Staţiunea Râuşor,  judeţul Hunedoara

Râuşor este o staţiune din Munţii Retezat, pe teritoriul comunei Râu de Mori. Cel mai apropiat oraş este Haţeg la 29 de kilometri, accesul făcându-se pe Drumul Judeţean DJ 686.

râuşor
Statiunea-Râuşor

Alte obiective turistice:
Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele- la 29 de kilometri, pe DJ 686 şi DJ 685
Sarmizegetusa- la aproape  21 de kilometri pe DJ 686
Rezervaţia de Zimbri din Haţeg- la 36 de kilometri  pe DJ 686
Castelul Huniazilor din Hunedoara- la  57 de  kilometri, pe DJ 686 şi DN 66
Parcul Naţional Retezat

Cheile Băniţei

Se găsesc la aproape 8 kilometri nord de Petroşani, în culoarul Băniţa-Merişor-Baru. Lungimea cheilor este de 300-350 de metri.

cheilebăniţei
cheilebăniţei2

Groapa Ruginoasa

Din Alba Iulia sunt 120 km până în Arieşeni. Astfel puteţi admira acest depozit de argilă. Groapa Ruginoasa are peste 600 de metri în diametru şi peste 100 de metri adâncime.

groaparuginoasa

Cula Cartianu din satul Cartiu, judeţul Gorj

Cula Cartianu a fost construită în secolul al XVIII-lea de ceaușul Enache Cartianu, un boier foarte bogat. El deţinea peste 400 de hectare în acest sat.

Zidăria casei este masivă, din cărămidă. Parterul este uşor îngropat. Sunt două etaje cu câte trei camere. Pridvoarele sunt de lemn. Macheta acestei construcţii se află la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti, fiind obiect de studiu pentru studenţi.

Această casă găzduieşte în prezent un muzeu etnografic. Acolo există un album unde sunt prezentate costume populare în miniatură. De exemplu, vesta cu fir de aur, două ii cu mov, această culoare fiind folosită rar la costumele populare, brâie. La muzeu este şi mobilier ţărănesc.

Vizitatorii au lăsat impresii scrise.

culacartianu1
culacartianu2

Republica Moldova,  Orheiul Vechi

Orheiul Vechi este o localitate situată în albia râului Răut, în apropierea satelor Trebujeni şi Butuceni. Distanţa faţă de Chișinău este de aproximativ  43-45 kilometri  depărtare. Acolo sunt situri arheologice din Paleolitic, Epoca Fierului. Ca obiective turistice mai sunt Mănăstirea Peştera din stâncă (1915), Baia Tătărască.

orheiulvechi
orheiulvechi2

Satul Butuceni

Peisajele sunt superbe.

Un element deosebit în acest sat îl reprezintă paturile cu lejancă, mici vetre de foc aflate dedesubt.

Ca mâncare, vă recomandăm costiţe de porc în aluat la cuptor, plăcinte cu varză, brânză, cartofi, vişine, dar şi sarmalele care se fac mărunţele.

satbutuceni
satbutuceni2

 

Tags : republica moldovaromaniazone